Najdete mě:

Mám svou hlavu

Mám svou hlavu. Kandiduji do Senátu České republiky, což je rozhodnutí, ke kterému jsem docházela opravdu složitě. Politické angažmá je zejména v současné době vnímané velmi kontroverzně. Okamžitě jste házeni do jednoho pytle s lidmi, kteří této zemi opravdu nepomáhají nebo nepomohli. Hned jste obviňováni z prospěchářství nebo snahy zajistit si takzvané koryto. Upřímně, kdybych „šla“ po penězích, nevěnuji každým rokem stovky dobrovolně odpracovaných hodin hanáckému folkloru. Do politiky půjdu, za předpokladu, že dostanu důvěru, dělat to samé, co jsem zvyklá dělat celá desetiletí – pracovat, dělat věci, které dávají smysl a mohou lidem usnadnit život. Pokud budeme tvrdit, že politika je špinavá a stejně se nikomu nepovede nic změnit, tak to tak opravdu bude. Jenže já mám hlavu nastavenou jinak.

Mám svou hlavu. Přesto jsem se rozhodla kandidovat pod záštitou Lidovců, tedy KDU-ČSL. Mám k tomu řadu důvodů, tím klíčovým je pro mě programová blízkost – především akcent na rodinu, péči o starší členy naší společnosti, ale třeba také starost o krajinu, o půdu, zemědělství a kvalitní české potraviny. K tomu ještě za sebe a z vlastní profesní znalosti přidávám bydlení jako základní životní potřebu. A samozřejmě lidovou kulturu a spolkový nebo obecní život, což mi v mé vlastní životní perspektivě tak trochu splývá. Kulturní dědictví a (hanácký) folklor považuji za mnohem víc než relikt minulosti nebo hezkou vzpomínku na minulé doby. Naopak v nich vidím zdroj inspirace a inovací. Moudro, ke kterému současný svět tak jako tak stejně jednou (znovu) dojde. A v neposlední řadě představují zcela zásadní vazbu k vlastním kořenům – která podle mého soudu lidem dnes chybí možná ze všeho nejvíc.

Moje programové priority

Kvalitní bydlení
České potraviny a zemědělství
Péče o seniory
Lidová kultura a spolkový život 
Efektivní státní správa

Mám svou hlavu. Což pro mě znamená také to, že i když kandiduji pod záštitou Lidovců, tak se při rozhodování o jednotlivých tématech řídím a řídit budu pouze vlastním úsudkem. Také proto jsem trvala na tom, že budu kandidovat jako nezávislá, nikoliv jako členka (jakékoliv) strany. Nejsem slepá a vidím problémy současné (i minulé) lidovecké politiky. Ani to mě však neodradilo od toho, abych své dlouho budované jméno spojila právě s touto stranou. Je to podle mne jediný subjekt na české politické mapě, jehož výchozí podstatou je program postavený na konzervativních hodnotách s otevřeným (liberálním) pohledem do budoucna. Tak jsem si to vyhodnotila, tak to cítím. Především ale mám svou hlavu